Eğitim Felsefesi ve Sosyolojisi Dergisi
Abbreviation: JEPS | ISSN (Online): 2757-7600 | DOI: 10.29329/jeps

Cilt 4 Sayı 1 (Haziran 2023)

Sayı Bilgileri

Sayı Bilgileri | Eğitim Felsefesi ve Sosyolojisi Dergisi Cil. 4 (1)
Issue Information

ss. i - vi   |  DOI: 10.29329/jeps.2023.561

Özet

Anahtar Kelimeler:

Orjinal Araştırma Makaleleri

Orjinal Araştırma Makalesi | Eğitim Felsefesi ve Sosyolojisi Dergisi Cil. 4 (1)
Unleashing Excellence: Nurturing Student Character through the P5 Project in the Integrated Islamic School Network

Ardian Fahri, Dyah Kumalasari & Fadli Agus Triansyah

ss. 1 - 17   |  DOI: 10.29329/jeps.2023.561.1

Özet

The development of technology towards the 21st Century and the phenomenon of the Corona Virus pandemic have led to an increase in technology misuse and learning loss during the pandemic. Character Education becomes a strong foundation for overcoming it. The government created the Merdeka Curriculum, which has a superior program for building the character of students in Indonesia with the Pancasila Student Profile Strengthening Project (P5). This study aims to find out how character building in implementing the P5 Project in schools under the auspices of the Integrated Islamic School Network (JSIT) in Lampung, namely SHSIT Insan Mulia Boarding School. Field observations, interviews, documentation, and literature studies carried out data collection. Researchers' data analysis was performed using data reduction, Display Data, and conclusions. The results of this study show that character education is carried out in integrated Islamic Schools periodically carried out programs from the Merdeka Curriculum. The P5 project is carried out through three stages, namely, project planning, project implementation process, and project evaluation. Implementing the Pancasila student profile project at the school was carried out in class X by taking 3 different themes with a total time of 486 JP with the theme Build a Soul and Body, Sustainable Lifestyle, and Entrepreneurship. The application in the two schools is equally applied to class X because the two schools implement two curricula, namely Class X using the Independent Curriculum, and Class XI and XII implementing Curriculum 13 (K-13).

Anahtar Kelimeler: 21st Century, Character education, Covid 19 pandemic, Integrated Islamic School, Pancasila Student Profile

Orjinal Araştırma Makalesi | Eğitim Felsefesi ve Sosyolojisi Dergisi Cil. 4 (1)
An Analysis of Ecopedagogical Features in Turkish High School English Language Coursebooks

Rahşan Karabulut

ss. 18 - 36   |  DOI: 10.29329/jeps.2023.561.2

Özet

Ecopedagogy is related to environmental education and it is considered necessary to evaluate it from a critical and in-depth perspective. The basis of ecopedagogy is the protection of nature and the impact of human on nature is an issue that should be considered. The study aims the analyze the curriculum of 9th and 12th grade English lessons to indicate if the ecopedagogical themes include the fundamental principles according to the Earth Charter (2000). For this study, the qualitative method is used in terms of data collection, data recording, and analysis. To evaluate the data, the frequency graphic displays were used to analyze the descriptive quantitative results. As a research tool, Earth Charter Data Chart (Burton, 2019) was used to categorize the ecological terms in the books with the codes of this chart. The qualitative data were analyzed via descriptive content analysis (SPSS 21). The findings of the study show that both books must be restructured to make the students more aware of ecopedagogy. Even if the books include partly ecopedagogical codes of the data chart, the result is not satisfying. For further studies on this topic, it can be said that this study is limited to examining only 9th and 12th grade books. For this reason, it is recommended that the content can be expanded by analyzing the relevant themes of all grades.

Anahtar Kelimeler: Ecopedagogy, the Earth Charter, curriculum, English lessons, 9th 12th grades

Orjinal Araştırma Makalesi | Eğitim Felsefesi ve Sosyolojisi Dergisi Cil. 4 (1)
Özel Yetenekli Öğrencilerin İmkânsız Figürlere İlişkin Algılarının İncelenmesi

Ahmet Kurnaz, Naziye Koçlar, Edanur Kılıç & Sedef Özçelik

ss. 37 - 56   |  DOI: 10.29329/jeps.2023.561.3

Özet

Üstün zekalılığın zekâ testleri ile belirlenmesi durumunda zekâ testlerinin alt boyutları içerisinde görsel-uzamsal akıl yürütme, parça bütün ilişkilerini yakalama, üç boyutlu düşünme yeteneklerinin önemli bir yeri olduğu görülür. Bireyler günlük yaşamlarında pek çok varlık, şekil, resim ve figürle karşılaşır. Gerçekte olmasa da insanlar tarafından oluşturulmuş figürlerden bir çeşidi de imkânsız figürlerdir. Bu figürler yapısı gereği karmaşık şekillerin birleşiminden oluşur ve algılanması zordur. Normal bireylerin algılamada güçlük çektiği imkânsız figürleri özel yetenekli öğrencilerin nasıl algıladıkları, bu figürlerin onlara neler çağrıştırdığı ve bu öğrencilerin bu figürlerin yapısını nasıl algıladıkları bilinmemektedir. Araştırma ile imkânsız özel yetenekli öğrencilerin imkânsız figürleri nasıl algıladıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma nitel yaklaşım ile yürütülmüştür. Araştırmanın katılımcılarını 57 özel yetenekli öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın verileri imkânsız figürleri algılama sabit form görüşme anketi aracılığı ile yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Toplanan veriler betimsel ve içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonunda özel yetenekli öğrencilerin imkansız fgürlerin yapılarını ve niteliklerini doğru şekilde algıladıkları, ancak algılarken zorlandıkları belirlenmiştir. Özel yetenekli öğrenciler imkânsız figürleri oluşturan üç boyutlu geometrik şekillere göre iki boyutlu olanları daha kolay algılamıştır. Özel yetenekli öğrencilerin çizmek istedikleri figürler ile beğendikleri figürlerin büyük oranda aynı olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre imkânsız figürler özel yetenekli öğrencilerin tanılanma ve eğitim süreçlerinde kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler: İmkânsız figürler, Özel yetenekli öğrenciler, Matematik eğitimi, Geometri

Derleme Makaleleri

Derleme Makalesi | Eğitim Felsefesi ve Sosyolojisi Dergisi Cil. 4 (1)
Planlamanın Kuramsal Temelleri: Kavramsal Bir Analiz

Sinem Kalender & Yasemin Yeşilbaş-Özenç

ss. 57 - 73   |  DOI: 10.29329/jeps.2023.561.4

Özet

Planlama, bir hedefi gerçekleştirmek için alınan kararları ve uygulamaları ifade etmektedir. Çevrelediği alana, bağlayıcılığına, örgütlenme biçimine ve kapsadığı süreye göre farklı planlama türleri bulunmaktadır. Bu çalışmada planlama kavramına, planlamanın tarihsel gelişimine ve planlama türlerine yer verilmiştir. Bu kapsamda ulusal ve uluslarüstü planlama, eğitim planlaması, insan gücü planlaması, kalkınma planları, stratejik planlama, merkezi ve adem-i merkeziyetçi planlama ile kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar ele alınmıştır. Bu çalışmanın, planlamanın kuramsal temellerini ayrıntılı bir biçimde açıklaması ve konuya ilişkin bütüncül bir bakış açısı sunması açısından önemli olduğu düşünülmektedir.   

Anahtar Kelimeler: Planlama, planlama türleri, planlamanın tarihsel gelişimi